najtrudniejsza całka na świecie
Krzysiek:
28 lut 14:30
Adamm: t=√x
28 lut 14:32
Jerzy:
To chyba jeszcze nie widziałeś trudnych całek.
28 lut 14:35
Jerzy:
√x = t x = t
2 dx = 2tdt
| | t2 | | 1 | |
= 2∫ |
| dt = 2∫dt − 2c∫ |
| dt = ... i chyba już poradzisz . |
| | t2 + c | | t2 + c | |
28 lut 14:43
Krzysiek: nie poradze
28 lut 17:26
azeta: a wiadomo coś o "c"?
28 lut 17:29
Krzysiek: Co?
28 lut 17:46
azeta: jeśli c jest dowolną liczbą rzeczywistą, to moim zdaniem należy rozpatrzyć 3 rozwiązania. dla
c>0, c=0 i c<0.
28 lut 17:57
adam: ∫ √x/(x + c) dx = 2 √x − 2 √c tan−1(√x/√c) + constant
28 lut 18:52