Prawdopodobieństwo
Kornelia: Gracz rzuca dwiema kostkami. Jeśli iloczyn oczek jest równy 9 to otrzymuje 10000 zł, jeśli 25
to
otrzymuje 5000 zł, w pozostałych przypadkach płaci 1000 zł. Obliczyć wartość oczekiwaną
wygranej
gracza. Ile powinien płacić za pozostałe przypadki, aby gra była sprawiedliwa?
Jakaś pomoc?
28 lut 14:14
diy: tylko nadzieja matematyczna ci pozostała
28 lut 15:52
Pytający:
| | 34 | |
P(iloczyn≠9∧iloczyn≠25)= |
| |
| | 36 | |
| | 1 | | 1 | | 34 | | −19000 | |
EX=10000* |
| +5000* |
| +(−1000)* |
| = |
| ≈−527,78zł |
| | 36 | | 36 | | 36 | | 36 | |
Aby gra była sprawiedliwa:
| | 1 | | 1 | | 34 | |
10000* |
| +5000* |
| +x* |
| =0 |
| | 36 | | 36 | | 36 | |
28 lut 15:54