Uczniów pewnej szkoły ustawiono w kwadrat
john2: Uczniów pewnej szkoły ustawiono w kwadrat (tj. tyle samo rzędów, co uczniów w rzędzie).
Następnie próbowano ich ustawić w prostokąt, zmniejszając liczbę rzędów o 4, a zwiększając o 5
liczbę uczniów w rzędzie.
Okazało się, że brakuje 3 uczniów do wypełnienia tego prostokąta. Ilu uczniów liczyła ta
szkoła?
https://www.zadania.info/d471/3489857
czy to równanie nie powinno wyglądać tak?
(n − 4)(n + 5) = n
2 − 3
28 lut 11:14
Jerzy:
Skoro nam "zabrakło 3 uczniów, to dla wyrównania ilości musimy "dodać" trzech.
28 lut 11:21
piotr: n=23
28 lut 11:24
john2: no ale to prostokątowi brakuje trzech uczniów, więc czemu nie dodaje tej trójki do pola
prostokąta, żeby byłą równość
28 lut 11:24
Jerzy:
W szkole jest n2 uczniów. Dla ustwienia w prostokąt "brakuje trzech",
zatem: (n − 4)(n − 5) = n2 ( to co mamy ) + 3 ( tylu ilu brakuje)
28 lut 11:27
john2: Pewnie to Wy macie racje, ale nie potrafię dostrzec błędu w moim myśleniu:
W pierwszym przypadku mam kwadrat w pełni wypełniony o boku x.
Jego pole to x2.
Teraz zmieniam wymiary tego kwadratu i robię z niego prostokąt.
Ma on pole (x − 4)(x + 5), ale nie jest to w pełni wypełniony prostokąt, bo brakuje 3 uczniów,
Teraz, chcąc zrównać te dwa pola, muszę dodać do pola prostokąta trzech uczniów, żeby wypełnić
w nim lukę, której w kwadracie nie ma i mam:
(x − 4)(x + 5) + 3 = x2
teraz w obydwu czworokątach nie ma dziur.
28 lut 11:39
Jerzy:
Źle rozumujesz ... układasz prostokąt z krzeseł i sadzasz na nich uczniów
( masz ich do dyspozycji n2).Po posadzeniu n2 uczniów ,okazuje się,że masz trzy krzesła
puste,
więc musisz do tych co juz posadziłeś (n2) , dołozyc jeszcze trzech uczniów.
28 lut 11:43
john2: Już widzę.
Pole kwadratu jest równe niepełnemu polu prostokąta. Więc żeby zrobić pełny prostokąt i wyrazić
je wzorem
(x − 4)(x + 5)
muszę zwiększyć pole kwadratu,
więc
(x − 4)(x + 5) = x2 + 3
Dziękuję.
28 lut 11:50