Naszkicuj wykres funkcji f(x)=p{2}(sinx+cosx)
fbshdgh: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=√2(sinx+cosx)
√2(sinx+cosx)=2(cos π4sinx+sin π4 cosx) i nie wiem na jakiej zasadzie się wyłącza
tego sinusa przed nawias tak że w nawiasie zostaje tylko (x+π4)
28 lut 10:03
Jerzy:
sinx + cosx = √2*sin(π/4 + x)
28 lut 10:04
Jerzy:
f(x) = √2*√2sin(π/4 + x) = 2sin(π/4 +x) ... i chyba już nie masz problemu z wykresem.
28 lut 10:05
fbshdgh: Nie, wykres umiem narysować, ale chodzi mi o to jak doszło do tego,
że sinus powędrował przed nawias. Przecież mamy inne kąty przed nim, więc nie możemy go
wyłączyć.No i co z cosinusem
28 lut 10:13
Jerzy:
Korzystamy ze wzoru 10:04
28 lut 10:14
Li:
Jeśli nie znasz (nie pamietasz wzoru z 10:04) to tak:
f(x)=
√2*sinx+
√2*cosx⇔
| | √2 | | √2 | |
f(x)=2*[ |
| *sinx+ |
| *cosx] |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
f(x)=2*[sinx*cos |
| +sin |
| *cosx] teraz "zwijasz" nawias |
| | 4 | | 4 | |
Zw
f=<−2,2>
=========
28 lut 15:59