trygonometria
fbshdgh: Wykorzystując wzór cos2x=cos2x− sin2x określ zbiór wartości funkcji: f(x) =cos2 12x
Wiem, ze cos2x=2cos2−1, ale nie mam bladego pojęcia jak to wykorzystać.
Zrobiłam to tak (bo tak już ktoś robił):
122os212x +12−12= 12(2cos212x−1)+12 i nie wiem co dalej
28 lut 09:51
Saizou :
| | 1 | | x | | x | |
cosx=cos(2* |
| x)=cos2 |
| −sin2 |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | | x | |
cos2 |
| −(1−cos2 |
| )=2cos2 |
| −1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
zatem....
28 lut 09:59
Jerzy:
Zatem... trzeba poprawić
28 lut 10:02
fbshdgh: | | 1 | | xosx−1 | |
Nie rozumiem tej ostatniej linijki cos2 |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
28 lut 10:09
fbshdgh: skąd się to wzięło
28 lut 10:09
Jerzy:
| | cosx + 1 | |
cosx = 2cos2(1/2x) − 1 ⇔ 2cos2(1/2x) = cosx + 1 ⇔ cos2(1/2x) = |
| |
| | 2 | |
28 lut 10:11
Saizou :
to taki chochlik
28 lut 10:22