AKWARIUM Prosze o pomoc
barra: Z kawałka metalowego pręta o 3ługości 3.6m należy zrobić szkielet akwarium. Jeden bok podstawy
ma być dwa razy dłuższy od drugiego. Jak dobrać wymiary aby objętośc była najwieksza
27 lut 23:32
Alky: Narysuj sobie jakiś prostopadłościan czy coś w tym rodzaju i opisz boki
4*2x+4*x+4y=3,6 y to Twoja trzecia krawędź/bok
12x+4y=3,6
3x+y=1,2
y=1,2−3x
V=2x*x*y=2x2*(1,2−3x) a dalej już standardowo jak w zadaniach optymalizacyjnych
27 lut 23:41
Janek191:
x , 2 x − wymiary podstawy
więc
4 x + 4*2 x + 4 h = 3 60
12 x + 4 h = 360 /: 4
3 x + h = 90
h = 90 − 3 x
Objętość prostopadłościanu
V(x) = x*2x*( 90 − 3 x) = − 6 x3 + 180 x2
V '(x) = − 18 x2 + 360 x = − 18 x*( x − 20) = 0 ⇔ x = 20
oraz
V ''(x) = − 36 x + 360
V ''( 20) < 0 więc funkcja V osiąga maksimum dla x = 20 [ cm ]
Wymiary prostopadłościanu : 20, 40, 30
==================================
27 lut 23:51
Alky: Swoją drogą przepraszam, pomyliłem się. 3,6 : 4 to chyba nie do końca 1,2

To dzielenia
cięższe z dnia na dzień. Nie jest łatwo ...
27 lut 23:53
barra: dziękuję bardzo !
28 lut 00:00