Zadanko takie
Gość :): | | x4+3y2 | |
wykaż że jeśli x≠0 i a−b=x , a2−b2=y i a3−b3=z to z= |
| |
| | 4x | |
Rozłożyłem wzór a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2) tylko nie wiem co mi to da i jak się za to zadanie
wogóle
zabrać
27 lut 22:08
Adamm: | | x4+3y2 | | (a−b)4+3(a2−b2)2 | |
z= |
| ⇔ z= |
| ⇔ |
| | 4x | | 4(a−b) | |
| | (a−b)3+3(a−b)(a+b)2 | | (a−b)2+3(a+b)2 | |
⇔ z= |
| ⇔ z=(a−b) |
| ⇔ |
| | 4 | | 4 | |
⇔ z=(a−b)(a
2+ab+b
2) ⇔ z=a
3−b
3
27 lut 22:17
Gość :): Dzięki wielkie , tylko jakbyś mógł mi powiedzieć z czym ta 4 w mianowniku się skróciła
27 lut 22:23
Adamm: z inną czwórką
27 lut 22:33
Gość :): co ty nie powiesz

.... tylko gdzie i jak , jakoś (a−b)
2 rozłożyłeś inaczej chyba , albo
włączyłeś do
drugiego wyrażenia ?
27 lut 22:38
Adamm: użyj głowy
rozwiń wzorami skróconego mnożenia i podziel przez 4
27 lut 22:40
Gość :): Dobra wyszło , dzięki !
27 lut 22:43