matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ułamek
Joanna:
Wyznacz wszystkie liczby całkowite x dla których wartość wyrażenia
x
4
− 4x
2
+ x + 6
x + 2
jest liczbą całkowitą.
27 lut 21:16
Adamm:
f(x)=x
4
−4x
2
+x+6 f(−2)=4
4
zatem
musi być całkowite więc musi być x+2=±1 lub x+2=±2 lub x+2=±4
x+2
27 lut 21:19