eh trygonometria
fbshdgh: Znajdź najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=−cos2x−4cosx+5
Wiem, że wystarczy podłożyć 1 i −1, ale czemu nie można policzyć poprzez wzór: yw=−delta4a
27 lut 21:15
mała:
cosx=t , t∊<−1,1>
| | 4 | |
f(x)= −t2−4t+5 tw= |
| = −2 ∉<−1,1> |
| | −2 | |
to f(1) =... =0 −−min
f(−1)=... =8 −− max
27 lut 21:21
Adamm: f(t)=−t2−4t+5
27 lut 21:24
fbshdgh: no przecież napisałam, że wiem że tak można
chodzi mi czemu nie można użyć wzoru
27 lut 21:25
Mila:

f(x)=−cos
2x−4cosx+5
cosx=t, |t|≤1
f(t)=−t
2−4t+5
Interesują Cię wartości f(t) dla argumentów t∊<−1,1>
f(t) jest malejąca dla t≥−2
f
max=f(−1)=−1+4+5=8
f
min=f(1)=−1−4+5=0
27 lut 21:26
Alky: mała Ci wytłumaczyła. Przy liczeniu wierzchołka dostaniesz współrzędne które są poza
dziedziną, a dziedzina [−1,1], bo mamy do czynienia z cosinusem, więc liczysz na maksymalnych
przedziałach
27 lut 21:26
Adamm: ∉ znaczy "nie należy"
to znaczy że funkcja kwadratowa z którą utożsamiasz f ma swój wierzchołek poza
zbiorem wartości cosinusa
27 lut 21:26
mała:

Odcięta wierzchołka nie należy do przedziału <−1,1>
więc jak możesz liczyć y
w ? ( skoro xw∉<−1,1>
27 lut 21:30
mała:
27 lut 21:31
mała:
Jak ja to"kocham"

Jedno banalne zadanie........... 10 pomagaczy i każdy na ten sam......... strój
27 lut 21:38
Mila:
Po prostu pisaliśmy, gdy jeszcze nie było Twojego wpisu.
Dla Ciebie zadanie banalne dla autora nie.
Dla mnie , dla Adama, wszystkie są banalne, ale pomagamy niezależnie od stopnia trudności.
27 lut 23:47
Adam: no może nie wszystkie

niektóre są karkołomne, a niektórych nikt na tym forum jeszcze nie rozwiązał
27 lut 23:58