planimetria
Wojti: Na trapezie którego wysokośc jest równa 4 cm opisano okrąg o promieniu 5 cm. Oblicz obwód tego
trapezu jeśli jedna z jego podstaw jest średnicą tego okregu
27 lut 20:53
Wojti: pomoże ktoś ?
27 lut 21:55
fermat_euler: Kiedy trapez można wpisać w okrąg ?
27 lut 22:22
Mila:

|AB|=10
h=4
h
2=|AE|*|EB|
4
2=x*(10−x)
10x−x
2=16, x>0, x<|EB|
x
2−10x+16=0
x=2 , |EB|=8
b=8−2=6
c
2=2
2+4
2
c
2=20, c=2
√5
Obw=2*2
√5+10+6
27 lut 22:24
Eta:

h
2=|AE|*|EB|
16=(5−b)(5+b) ⇒ 16=25−b
2 ⇒ b=3 , 2b=6 to |AE|=2 i c=
√42+22= 2
√5
L= 16+4
√5 = 4(4+
√5) [cm]
28 lut 00:06
Bogdan:

Wtrącę 3 grosze:
|ES| = |SF| =
√25 − 16 = 3, |AE| = |FB| = 5 − 3 = 2, c =
√16 + 4 = 2
√5
28 lut 00:21
Eta:
28 lut 00:23
Mila:
Grosz do grosza , ziarnko do ziarnka a zbierze się miarka i polecimy na Wyspy Kanaryjskie−
Ibiza ?
28 lut 00:28