Jesli sin α=1/2 to kat α moze miec miare:
W: Jesli sin α=1/2 to kat α moze miec miare:
a. −390
b. 780
c. 1650
d. 1950
z uzasadnieniem
27 lut 20:31
5-latek: α=30o
funkcja y=sinx jest okresowa o okresie 2π
Katy zgodnie z ruchem wskazowek zegara sa ujemne
27 lut 20:38
Zdzisław: α={30st + 360k, k∊ℂ ; 150st + 360k, k∊ℂ}
Odp to D: 5*360+150=1950
27 lut 20:38
mała:
| | 1 | |
D) sin1950o= sin(5*360o+150o)= sin150o = sin(180o−30o) = sin30o= |
| |
| | 2 | |
27 lut 20:38
W: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x) = √3 sinx + √3 cosx
27 lut 20:52