Funkcja kwadratowa
5-latek: W rownaniu 5x
2−kx+1=0 dobrac k w ten sposob aby roznica pierwiastkow wynosila 1
To musza byc dwa rowne pierwiastki wiec Δ>0
Δ= k
2−20 >0 to k∊(−
∞,−2
√5)U(2
√5,
∞)
| | 2√k2−20 | | √k2−20 | |
x2−x1= |
| = |
| |
| | 10 | | 5 | |
| √k2−20 | |
| =1 to √k2−20=5 (do potego drugiej |
| 5 | |
k
2−20−25=0 to k
2−45=0 to k= −3
√5 lub k=3
√5
Rozwiazania spelniaja zalozenie
Roznica x
1−x
2 bedzie ujemna wiec rozna od 1
27 lut 20:16
Mila:
Odejmujesz od większego pierwiastka mniejszy,
zatem masz jedną parę rozwiązań dla k=3√5 a drugą dla k=−3√5.
27 lut 21:12
5-latek: Dobrze
27 lut 21:16