rownanie kwadratowe
5-latek: | | 15 | |
Wyznaczyc liczbe a tak zeby jeden z pierwiastkow rownania x2− |
| x+a3=0 byl kwadratem |
| | 4 | |
drugiego pierwiastka
Przyjme sobie ze x
2= x
12
to ze wzorow Vieta mam
z tego mam 4x
1+4x
12=15 to
4x
12+4x
1−15=0
x
1*x
12=a
3
x
13=a
3
x
1=a
Wiec dostalem takie rownanie
4a
2+4a−15=0
Δ= 16+240=256
27 lut 19:21
Mila:
Dobrze.
27 lut 20:12
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
27 lut 20:17
===:
chyba jednak nie dobrze
27 lut 20:24
5-latek: Witaj

A co zle ?
Odpowiedz mi wyszla taka jak do zadania .
27 lut 20:27
===:
tylko sztuka cierpi

Δ jest "priorytetem" ... Pan Vietea po niej
27 lut 20:37
5-latek: Rozumiem
27 lut 20:39
===:
27 lut 20:41
Mila:
Słuszna uwaga, przeoczyłam warunek z Δ.

dla pięknych kreseczek.
27 lut 21:30