A takie zadanko
Zdzisław: Udowodnij dla n>1 poniższą nierówność:
| (2n)! | | n! | |
| >2*( |
| ) |
| n!(2n−n)! | | (n−1)! | |
| (2n)! | | 2n(n−1)! | |
| > |
| ) |
| n!n! | | (n−1)! | |
Tutaj się zatrzymałem i nie wiem co dalej, czy robię gdzieś błąd?
27 lut 18:19
Jerzy:
Masz błąd 2n! = (2n − 1)!*2n
27 lut 18:26
marcin: rozpisz 2n! na 2n*(2n−1)!
27 lut 18:27
Adamm: nie rozumiem, przecież tam jest 2n! a nie (2n)!
27 lut 18:29
Zdzisław: A to nie jest coś takiego właśnie?
2n!=2(n!)=2*(n−1)!*(n)

Bo mi sie właśnie wydaje, że (2n)! = (2n−1)!*2n
27 lut 18:29
Jerzy:
Tak...moja pomyłka.
27 lut 18:32
Adamm: najlepiej teraz byłoby udowodnić to indukcyjnie
(2n)!>(n!)2*2n
1. (2*2)!=4*3*2*1>4*4=(2!)2*2*2
2. założenie (2n)!>(n!)2*2n
3. (2(n+1))!=(2n+2)!=(2n+2)(2n+1)(2n)!>(2n+2)(2n+1)(n!)2*2n>(2n+2)(n+1)(n!)2(n+1)=
=((n+1)!)22*(n+1)
na mocy indukcji zostało udowodnione
27 lut 18:35
Adamm: teraz widzę jednak masz błąd, ale raczej w zapisie
27 lut 18:37
Zdzisław: Tak tak, tam powinno być:
27 lut 18:40
Zdzisław: Hmm nie do końca rozumiem pkt 3. twojej metody
27 lut 18:42
Adamm: wcale mi to nic nie mówi, wiesz
27 lut 18:43
Zdzisław: dlaczego po obu stronach nierówności znalazło się (2n+2)(2n+1)?
27 lut 18:44
Adamm: wyciągnąłem (2n+2)(2n+1) z (2n+2)! i wyszedłem z tego co już mam
27 lut 18:46
Zdzisław: Czyli pkt 3. polega na tym aby podstawić za każde n, "n+1" ?
27 lut 18:48
Adamm: punkt 3 polega na tym by wychodząc z kroku n dojść do n+1
27 lut 18:50
27 lut 18:52
Adamm: najłatwiejszym przykładem indukcji matematycznej jest wzór na sumę
n początkowych liczb naturalnych
| | (n+1)n | |
2. założenie 1+...+n= |
| |
| | 2 | |
| | (n+1)n | | (n+2)(n+1) | |
3. 1+...+n+(n+1)= |
| +(n+1)= |
| |
| | 2 | | 2 | |
na mocy indukcji wzór na sumę n kolejnych liczb naturalnych został udowodniony dla n≥1
27 lut 19:01
Zdzisław: (2(n+1))!=(2n+2)!=(2n+2)(2n+1)(2n)!> (2n+2)(2n+1)(n!)2*2n
Hmm w takim razie skąd po prawej stronie ten kawałek?
27 lut 19:06
Adamm: skorzystałem z założenia indukcyjnego
wiemy że (2n)!>(n!)2*2n bo tak założyliśmy
27 lut 19:13
Zdzisław: (2(n+1))!=(2n+2)!=(2n+2)(2n+1)(2n)!>(2n+2)(2n+1)(n!)
2*2n>(2n+2)(n+1)(n!)
22*(n+1)=
=((n+1)!)
2 2*(n+1)
Czy tam powinna być ta dwójka? U Ciebie tego nie ma a w założeniu jest
27 lut 19:17
Adamm: nie powinna
w założeniu jest (n!)2*2n
27 lut 19:26
Zdzisław: To ja już nie wiem skąd wzięła się ta cała prawa strona: "
(2n+2)(2n+1)(n!)2*2n"
27 lut 19:28
Adamm: z założenia indukcyjnego mamy (2n)!>(n!)22*n
mnożąc obustronnie razy (2n+2)(2n+1) dostajemy
(2n+2)(2n+1)(2n)!>(2n+2)(2n+1)(n!)22*n
ponieważ 2n+1>n+1 oraz 2n>n+1 mamy (2n+2)(2n+1)(n!)22*n>(2n+2)(n+1)(n!)2(n+1)
ale (2n+2)(n+1)(n!)2(n+1)=((n+1)!)2*2(n+1)
zatem wykazaliśmy że (2(n+1))!>((n+1)!)2*2(n+1) co mieliśmy wykazać
27 lut 20:13
Zdzisław: A gdyby zadanie wyglądało tak?
| (2n)! | | 1*2*3*...*n*(n+1)(n+2)...(2n−1)(2n) | |
| = |
| = |
| n!n! | | 1*2*3*...*n*1*2*3*...n | |
| (n+1)(n+2)...(2n−1)(2n) | |
| = |
| 1*2*3*...n | |
| | n+1 | | n+2 | | n+4 | | 2n−1 | |
2n* |
| * |
| * |
| ...* |
| >2n*1*1*...*1 |
| | 2 | | 3 | | 4 | | n | |
?
27 lut 20:24
Adamm: może być
27 lut 20:37