matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje
alicja18:
Hej!
1−x
obrazem wykresu funkcji f(x) =
dla x#−1 i x#0
1+x
1
jest funkcja g(x) = f(
) w symetrii względem?
x
A.Osi OX B.Osi OY C.początku układu współrzędnych D.prostej y = x W odpowiedziach jest podana odpowiedź A. Mógłby ktoś mi objaśnić dlaczego? :'(
27 lut 18:07
fermat_euler:
1
1−
1
x
x−1
x
x−1
1−x
g(x)= f(
)=
=
=
=−
=−f(x)
x
1+
1
x
x+1
x
x+1
1+x
Czyli mamy symetrię względem osi OX.
27 lut 18:16
alicja18:
dziękuję :3 !
27 lut 18:25