planimetria
Scoiatel: Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości: BC=3 AC=4. Na boku AB tego trójkąta
wybrano taki punkt D, ze kąt ACD=60.Oblicz długość odcinka CD.
27 lut 17:44
Eta:
![rysunek](rys/129913.png)
P
1+P
2= P(ABC)
| 1 | | 1 | | 1 | |
|
| *3*x*sin60o+ |
| *x*4*sin30o= |
| *3*4 /*4 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
3x
√3+4x=24
x(3
√3+4)=24 ⇒ x=......................................
27 lut 18:07
Scoiatel: wszystko dobrze tylko |AC|=4 a |BC|=3 ale pomysł dobry
27 lut 18:14
Eta:
To popraw
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
.... ( sorrry
27 lut 18:16
vdg: απ⇔
6 kwi 00:51