matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy!!!
Piter:
Przekątne rownolegloboku mają długość 6 i 10, a sinus kąta zawartego między nimi jest równy
√
5
Oblicz długość dłuższego boku rownolegloboku. Wynik podaj do 3 cyfr po przecinku
3
27 lut 17:06
fermat_euler:
Z twierdzenia cosinusów należy skorzystać.
27 lut 18:01
Mila:
Przekątne dzielą się na połowy. |SC|=|SA|=5 |BS|=|DS|=3
√
5
sinα=
3
2
cosα=
√
1−5/9
=
√
4/9
=
3
a
2
=5
2
+3
2
−2*cos(180−α) a
2
=25+9+cosα
2
4
a
2
=34+2*
=34+
3
3
106
a
2
=
3
√
106
a=
√
3
licz dalej sam
27 lut 18:24