indukcja matematyczna
Walec: Stosując zasadę indukcji matematycznej wykaż, że dla każdej liczy naturalnej dodatniej zachodzi
równość
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + .... + |
| = n/(4n+1) |
| 1 * 5 | | 5 * 9 | | 9* 13 | | (4n−3)(4n+1 | |
27 lut 16:50
Adamm: | | 1 | | 1 | | n | |
2. założenie |
| +...+ |
| = |
| |
| | 1*5 | | (4n−3)(4n+1) | | 4n+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | n | | 1 | |
3. |
| +...+ |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | 1*5 | | (4n−3)(4n+1) | | (4n+1)(4n+5) | | 4n+1 | | (4n+1)(4n+5) | |
| | 4n2+5n+1 | | n+1 | |
= |
| = |
| |
| | (4n+1)(4n+5) | | 4n+5 | |
na zasadzie indukcji matematycznej równość jest spełniona dla każdego n≥1
27 lut 17:06
Walec: skąd się wzięła pierwsza linijka ? O−O
27 lut 17:30