matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania
hubi:
Czy dobrze zrobiłem to zadanie? x−m(x+1)=x(m+2) x−mx+m=mx+2x x−mx−mx−2x=−m −2mx−x=−m /:(−1) 2mx+x=m x(2m+1)=m
1
m
m=−
| x=
2
2m+1
1
x(−1+1)=−
|
2
1
0=−
2
równanie błędne
27 lut 16:08
Adamm:
równanie sprzeczne, nie błędne
poza tym wygląda ok
27 lut 16:09
hubi:
m
Czyli nie trzeba obliczać dalej
?
2m+1
27 lut 16:11
Adamm:
nie trzeba
27 lut 16:14