Całki
Michał: Oblicz całkę stosując wzory podstawowe i właściwości całek nieoznaczonych:
Proszę o pomoc...
27 lut 11:54
Alky: Rozbij sobie to na dwie całki. Jedna bedzie od razu pod wzór, w drugiej nalezy zastosowac
podstawienie x
2+1=t. Powstaje kolejna calka do rozbicia na wzory
27 lut 12:02
fermat_euler: | | x2−2 | | x2+1−3 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx=∫dx−3∫ |
| dx=... |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
27 lut 12:04
Jerzy:
Druga całka , to też całka elementarna:
| | 1 | |
2∫ |
| dx = arctgx + C |
| | x2 + 1 | |
27 lut 12:04
Alky: | | x2 | |
No wlasnie o.tej drugiej mialem na mysli.ze jest elementarna, a ∫ |
| do podstawienia |
| | x2+1 | |
27 lut 12:08
Alky: Choc odpowiedz 12:04 jest ciekawsza I na pewno sprytniejsza
27 lut 12:09
Jerzy:
To typowa metoda rozwiazywania takich całek.
27 lut 12:11
Alky: Tak wiem. Troszke juz zapomnialem I zrobilem na około
27 lut 12:15
Michał: Pogubiłem się

nie mogę zrobić tak?
| | x2−2 | | x2 | | 2 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx − ∫ |
| dx = ∫x2 dx * ∫ |
| dx − |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
27 lut 12:32
Jerzy:
Nie........ ∫f(x)*g(x)dx ≠ ∫f(x)dx*∫g(x)dx
27 lut 12:33
Michał: Ale czemu? Tzn. muszę szukać innych sposobów na rozwiązanie?
27 lut 12:35
Jerzy:
Nie ma takiego wzoru ... całka z iloczynu funkcji nie równa się iloczynowi całek tych funkcji.
27 lut 12:41
Michał: Dziękuję...a jaki sposób na taki przykład?
27 lut 12:56
Jerzy:
| | 1 | | x4 | |
= 2∫ |
| − ∫ |
| dx |
| | 1+x2 | | 1 + x2 | |
| | (x2 +1)(x2−1) | | 1 | |
Druga: = ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = arctgx + ∫(x2 − 1)dx |
| | x2+1 | | x2 +1 | |
27 lut 13:00
Jerzy:
| | 1 | | x4 | |
= 2∫ |
| − ∫ |
| dx |
| | 1+x2 | | 1 + x2 | |
| | (x2 +1)(x2−1) | | 1 | |
Druga: = ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = arctgx + ∫(x2 − 1)dx |
| | x2+1 | | x2 +1 | |
27 lut 13:00
Jerzy:
| | 1 − x4 | | 1 | |
Albo krócej: = ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = ∫(1 − x2)dx + arctgx + C |
| | 1 + x2 | | 1+x2 | |
27 lut 13:06