logs
PrzyszlyMakler: Oblicz wartość wyrażenia 30log2125*log52 +2log7*5log7+1
Zazwyczaj nie mam problemów z takimi zadaniami, ale serio, coś mi tu nie gra
doprowadzam do postaci 90 +2log7*5log7*5
wyłączenie piątki nic nie daje, myślałem nad pogrupowaniem, ale tak by się dało, gdyby w
rozkładzie 90 było 2*5*5, a tak niestety nie jest.
Proszę o pomoc
27 lut 10:34
Omikron: ax*bx=(a*b)x
27 lut 10:36
PrzyszlyMakler: <załamka>
27 lut 12:29
Jerzy:
= 90 + (2*5)log7*5 = 90 + 7*5 = 90 + 35 = 125
27 lut 12:32
PrzyszlyMakler: wiem, obliczyłem od razu po tym komenatrzu Omikrona, ale dzięki
27 lut 12:57