prawdopodobieństwo zdarzenia
geo ana: Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6} losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że iloczyn wylosowanych liczb jest nie
mniejszy niż 18, jeśli wiadomo, że za pierwszym razem wylosowano liczbę parzystą.
Zadanie było robione tutaj wczoraj, lecz pojawiło sie duzo rozwiązań i nie wiem ktore jest
dobre.
27 lut 09:59
Jerzy:
Wczoraj nie do konca uważnie przeczytałem treść zadania.
A = (4,5) (5,4) (4,6) (6,4) (5,6) (6,5) (3,6) (6,3)
B = (2,1) (2,3) .... (2,6)
(4,1) (4,2)......(4,6)
(6,1) (6,2)......(6,5)
|BI = 15
A∩B = (4,6) (6,4) (4,5) (6,3) (6,5)
IA∩B| = 5
27 lut 12:10
geo ana: A opisy:
A− iloczyn wylosowanych liczb jest nie mniejszy niż 18
B−za pierwszym razem wylosowano liczbę parzystą
AB−iloczyn wylosowanych liczb jest nie mniejszy niż 18 i za pierwszym razem wylosowano liczbę
parzystą
Ok?
27 lut 12:23
Jerzy:
Tak.
27 lut 12:24