Pochodne, ilość rozwiązań od parametru m
Lili: Pochodne! Wyznacz liczbę pierwiastków równania w zależności od parametru m.
a) x4−2x2+1=m
b) (2x2)/(x2+4x+4) = m
c) (2|x|)/(1+x2) = m
Nie mam pojęcia jak to zrobić, a poświęciłam już kilka godzin na to. Nie mam mawet logicznego
ciągu kolejnych etapów, przez które dochodzi się do rozwiązania. Bardzo proszę o ratunek ;c
27 lut 09:45
Jerzy:
1) ⇔ (x2 − 1)2 = m ... a teraz potrafisz ?
27 lut 09:50
Jerzy:

Różowa linia to prosta: y = m ( przesuwaj ją wzdłuż osi OY i odczytuj ilość rozwiązań ) .
27 lut 09:56
Lili: Dzięki dzięki dzięki ogromne! A w przykładzie b?
27 lut 10:12
Mila:
x
2+4x+4≠0
(x+2)
2≠0
x≠−2
1)
2x
2=mx
2+4mx+4m
x
2*(m−2)+4mx+4m
(1) m−2=0⇔m=2
Mamy wtedy równanie:
4*2x+4*2=0
x=−1
mamy jedno rozwiązanie
(2) m≠2
Δ=32m
a) Δ=32m=0⇔m=0 jedno rozwiązanie
b) Δ>0 i m∊(0,2) dwa rozwiązania
m>2 dwa rozwiązania
odp.
m=0 lub m=2 jedno roz.
m∊(0,2)∪(2,
∞) dwa rozw.
m<0 brak rozw.
27 lut 18:47