Zadanie optymalizacyjne pochodne
Gwint: Mam pytanie odnośnie zadania optymalizacyjnego bo wychodzi zły wynik...
Objętość walca jest równa 250π cm
3.
a) Przedstaw pole powierzchni całkowitej tego walca jako funkcje dł. promienia podstawy
b) Określ dziedzinę funkcji z pkt. a
c) Wyznacz dł. promienia walca o podanej obj. którego pole powierzchni całkowitej jest
najmniejsze
V = 250π cm
3
V = πr
2 * H
250π cm
3 = πr
2 * H
| | 250 | | 2πr3 + 500π | |
Pc = 2πr2 + 2πr |
| = |
| |
| | r2 | | r | |
Df = r ∊ R+ \ {0}
r ∊ (0,
∞)
↑ pierwszy i drugi podpunkt się zgadza.
Ale teraz c) ...
| | (6πr) * (r) − 2r(2πr + 500π) | | (6πr3 −4πr3 − 1000πr | |
P`(r) = |
| = |
| = |
| | r2 | | r2 | |
2πr
3 − 1000πr = 0 / : 2π
r
3 − 500r = 0
r(r
2 − 500) = 0
r1 = 0
r2 = 10
√5 Tutaj mogłem później zrobić jeszcze tabelkę.
r3 = −10
√5
A odpowiedź do c) to 5... Co zrobić, czy gdzieś jest błąd?
27 lut 00:40
Alky: Pokręciłeś wszostko przy korzystaniu ze wzoru na iloraz pochodnych na samym początku ppkt c.
27 lut 00:47
Gwint: źle zapisałem tam powinno być :
| (6πr)*(r2) − 2r(2πr2 + 500π) | | 2r3 − 1000π r | |
| = |
| |
| r2 | | r2 | |
Po prostu poszedłem na łatwiznę i kopiowałem nie patrząc, sry.
27 lut 00:50
Gwint: Chwila, zapiszę jeszcze raz.
27 lut 00:51
Alky: | | 4πr3−500π | |
powinno wyjść |
| bezpośrednio ze wzoru i wtedy wyjdzie prawidłowo |
| | r2 | |
27 lut 00:52
Alky: Rozumiem o co Ci chodzi, ale po prostu się gdzieś machnąłeś w oblcizeniach. Sprawdź sobie, czy
na pewno jest ok
27 lut 00:53
Gwint: Dobra, dzięki Alky, robiłem pochodną z r2 a nie z samego r i stąd błędny wynik, dzięki
wielkie.
27 lut 00:57
Alky: Proszę bardzo
27 lut 01:00