zadanie
PrzyszlyMakler: Ja nie wiem czy ciągle źle liczę, ale nie ogarniam dlaczego nie wychodzi.
Oblicz sumę pierwiastków równania |x2−8|=−2x
dla x∊(−∞;−2√2)u(2√2;+∞) wyrażenie pod modułem jest dodatnie, więc przepisuję je bez zmian
x2+2x−8=0
x1=4 ∊D
x2= −2 [nie należy]
dla x ∊(−2√2;2√2)
−x2 +2x + 8=0
x1 = −2 ∊D
x2 = 4 [nie nalezy]
więc suma to 4 + (−2) = 2
A odpowiedź to −6
Jeżeli ktoś rozwiąże zadanie wzorami vietea [ja się bałem z nich korzystać, bo moduł] to
poproszę przy okazji o wskazanie błędu w moim rozwiązaniu
26 lut 22:14
Zdzisław: |x2−8|=−2x
x2−8=−2x v x2−8=2x
(x−2)(x+4)=0 v (x−4)(x+2)=0
x1=2 v x2=−4 v x3=4 v x4=−2
z założeń:
x2+x4=−4−2=−6
26 lut 22:24
Zdzisław: z założeń tfu, po sprawdzeniu
26 lut 22:25
Mila:
x2+2x−8=0
x=−4 lub x=2∉D
lub
x2−2x−8=0
x=−2 lub x=4∉D
−4+(−2)=−6
26 lut 22:25
PrzyszlyMakler: nie wiem czy ja się nadaję do tej matury, skoro u siebie na kartce w jednym rozwiązaniu piszę
minusy, w drugim nie.. nie wiem co sie dzieje ze mną..
dziękuję Wam, choć jestem mega zły, że sprawdzałem 4x i nie dostrzegłem błędów obliczeniowych..
bo ich nie było, błąd był w zastoswaniu wzoru, na miejsca zerowe równania kwadratowego, nie
wiem co gorsze...
26 lut 22:43
Zdzisław: Jeszcze 66 dni do matury mamy więc sporo czasu, powodzenia w nauce
26 lut 22:58
Mila:
1) Błędy rachunkowe można wyeliminować.Sprawdzaj czy wynik zgodny z odpowiedzią,
albo czy spełnia warunki zadania.
2) Musisz jednak zrezygnować z metod nieekonomicznych czasowo,
a Ty często upierasz się przy takich metodach.
3) Powodzenia, zrobiłeś duże postępy.
26 lut 23:09
PrzyszlyMakler: 3) Wiem Milu, dziękuuję za takie słowa i sam widzę to, moja wiedza jest nieporównywalnie
większa niż rok temu, katuję matmę na okrągło, jednak odczuwam strach przed niektórymi
zadaniami i na starcie uważam je 'za trudne' na maturę rozszerzoną. Tak jest najczęśniej w
różnych arkuszach, które pokupowałem.. bo np. takie matury z lat ubiegłych obecnie wydają mi
się dość proste.

2) Ja po prostu kocham matematykę i zależy mi, by rozumieć ją jako całość, a nie wybiórcze
schematy i dlatego, gdy wpadam na jakiś pomysł− nawet prachochłonny i trudny, ale nie widzę w
nim błędu a nie wychodzi mi odpowiedź, to w takim momencie nie wiem co myśleć o mojej wiedzy,
czy może tam było coś, co mnie przerosło pod względem logicznym czy pod względem rachunkowym.
1) staram się
26 lut 23:20
Mila:
Pracuj dalej. Będzie dobrze.

Dobranoc
26 lut 23:48
Adam: AD .2) To znaczy, że te metody są błędne i masz straszne ubytki w myśleniu.
26 lut 23:53
Metis: Pracuj Makler, pracuj, progi pójdą do góry.
26 lut 23:57
Omikron: Makler, dobrze pamiętam, że na SGH chcesz iść?
27 lut 00:08
Adam: Progi na pewno nie będą stać w miejscu.
27 lut 00:09
PrzyszlyMakler: Spoko Adam, nie każdy jest tak dobry jak Ty, czego CI życzę.
@Omikron tak, ale niewiele mi trzeba. 60% z matmy i jestem pewniakiem, bo super napisałem
języki i dość dobrze geo. Ale chciałbym napisać na 90 dla siebie.
27 lut 08:37
Omikron: No to na pewno dasz radę

Progi na SGH prawie się nie zmieniają z roku na rok.
27 lut 09:44