Optymalizacyjne zadanie pochodne
Cezary: Liczbę 12 przedstaw w postaci sumy takich dwóch składników których suma sześcianów będzie
najmniejsza
Kompletnie nie wiem jak ułożyć początkowe równanie do tego zadania optymalizacyjnego...
26 lut 21:32
Jerzy:
f(x) = x3 + (12 − x)3
26 lut 21:38
Cezary: Dzięki Jerzy jak zwykle, ale nie za bardzo wiem skąd się to wzięło...
27 lut 01:05
Alky: x− pierwszy składnik
12−x − drugi składnik
x+(12−x)=12 a więc warunek się zgadza
no to teraz robisz sześciany z tych składników
f(x)=x3+(12−x)3
27 lut 01:11
Cezary: Dzięki Alky, tylko nie czaję po prostu skąd się wzięło 12−x

Bo reszta to wzór na sześciany.
Jeśli możesz, sprawdź mi jeszcze wynik, będę wdzięczny.
f(x) = x
2 − 12x + 54
f`(x) = 2x − 12
2x − 12 = 0
2x = 12
x = 6
27 lut 01:15
Cezary: Byłbym wdzięczny za wytłumaczenie/sprawdzenie
27 lut 01:21
Alky: fmin(x)=6 zgadza się
a co to dego 12−x już tłumaczę.
Chodzi o to, że dwie jakieś liczby ( nie wiemy jakie ) mają dać 12 więc na przykładzie :
3 + (12−3)=12 tutaj naszym x jest 3
5 + (12−5)=12 tutaj naszym x jest oczywiście 5
czyli ogólnie jeśli 2 liczby masz zapisać tak żeby ich suma dała Ci np 12 to jakaś niewiadoma x
+ 12 minus ta niewiadoma x, żeby w efekcie się zredukowało ( x+(12−x)=x−x+12=12 )
Jeśl miałbyś przedstawić liczbę 7 w postaci dwóch składników to wyglądałoby to tak : x+(7−x) ,
bo suma tych dwóch składników da bez względu na x
27 lut 01:22
Alky: Sorki mam trochę zmęczoną klawiaturę i muszę mocno dociskać przyciski co w efekcie kończy się
tym, że czasem zjem jakąś literkę /cyferkę
27 lut 01:24
Cezary: Bardzo dziękuję, jesteś wielki
27 lut 01:26
Cezary: Boję się tego rozszerzenia z matmy, ale dzięki Tobie zaczynam coś rozumieć z tych zadań
optymalizacyjnych
27 lut 01:28
Alky: Proszę. Cieszę, że mogłem pomóc
27 lut 01:29
Alky: "dzięki Tobie" No jakoś specjanie dużo Ci nie podpowiedziałem ^^. Sam zresztą mam do napisania
matematykę w tym roku, choć jedyne czego się boję jeśli chodzi o matury to akurat język
polski. Jakoś niespecjanie chce mi się przygotowywać do tego ( raczej mowa o ustnym ). Szkoda
mi tracić czasu na bezcelowe i nieproduktywne %#&$
#@% od rzeczy kiedy mogę zrobić coś
ciekawego... Choć to oczywiście tylko moje zdanie
27 lut 01:34