wykres funkcji kwadratowej
Delcik: Witam serdecznie

mam problem z narysowaniem wykresu f. kwadratowej
| | ⎧ | −x2−4x−3 dla x∈ (−∞ ; −1) | |
| f(x) = | ⎨ | x2−1 dla x∈ <−1 ; 1> |
|
| | ⎩ | −x2+4x−3 x∈ (1 ; +∞) | |
miejsca zerowe poszczególnych funkcji wyliczyłem
kolejno:
x1 = −3 lub x2 = −1
x1 = 1 lub x2 = −1
x1 = 1 lub x2 = −3
Problem jest jak próbuję wyżej wymienione fukcje narysować
zaznaczam miejsce zerowe funkcji, wierzchołek mam ze średniej arytmetycznej iksów.
Jak mam dokładnie poprowadzić resztę ramion funkcji? Podstawiać kolejno liczby z przedziału?
26 lut 21:29
Zdzisław: źle miejsce zerowe wyznaczone w ostatniej funkcji. Powinno być x1=1, x2=3
26 lut 21:34
Zdzisław:

jaks tak to bd
26 lut 21:41
Delcik: wiem, znalazłem ten bląd
dalej w zadaniu mam obliczyć f(x−2) +1 <0
przesunąłem wykres o 2 w prawo i 1 w górę
co mam dalej tam zrobić?
26 lut 21:43
Zdzisław: Dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości mniejsze od 0
26 lut 21:45
Delcik: Dla jakich x? Mam problem z odczytaniem tego.
<−1 ; 5> ?
26 lut 21:51
Zdzisław:

możesz sobie po kolei funkcje rozpisywać jako np.:
f1(x)=−x
2−4x−3, f1(x−2)+1=−(x
2−2) dla x∊(−
∞;1), dziedzina zmienia sie wraz z przesunięciem
funkcji
rozwiązujesz nierówność:
−(x−
√2)(x+
√2)<0
(x−
√2)(x+
√2)>0 ⇒ x1=
√2, x2=−
√2
x∊(−
∞;−
√2) i robisz po kolei, i wyznaczasz potem czesc wspolna.
26 lut 22:01
Delcik: ehh... średnio rozumiem...
26 lut 22:32
Zdzisław: Masz funkcję daną 3 wzorami:
f
1x=−x
2−4x−3, dla x∈(−
∞;−1) ⇒ f
1(x−2)+1=−(x
2−2) dla x∊(−
∞;1)
f
2x=x
2−1 dla x∈<−1;1> ⇒ f
2(x−2)+1=((x−2)
2−1+1)=(x−2)
2 dla x∊<1;3>
f
3x=−x
2+4x−3 dla x∈(1 ; +
∞) ⇒ f
3(x−2)+1=−(x−2)
2 +4(x−2)−3+1=−(x−4)
2+2 dla x∊(3;+
∞)
I rozwiązujesz:
f
1(x−2)+1<0
f
2(x−2)+1<0
f
3(x−2)+1<0
Po rozwiązaniu tych nierówności, szukasz części wspólnej i powinieneś mieć odpowiedź.
26 lut 22:44