Ania_nt:
DANE:
a=6cm (długość przyprostokątnej trójkąta)
b=8cm (długość przyprostokątnej trójkąta)
Wiemy również, że wysokość została poprowadzona od kąta prostego i dzieli trójkąt
prostokątny na dwa trójkąty prostokątne, a więc zawsze będzie ona miała długość wyrażoną
wzorem h=(a*b)/c
h=(6*8)/10=4,8
Przeciwprostokątna c została podzielona przez wysokośc na dwie częsci. Oznaczmy jest
sobie jako x i y.
Z twierdzenia Pitagorasa możemy obliczyć, że:
x
2+(4,8)
2=8
2
x=6,4
y
2+(4,8)
2=6
2
y=3,6
Zatem pola powstałych trójkątów to ze wzoru:
P
1=0,5*x*h
P
2=0,5*y*h
P1=15,36cm2
P2=8,64cm2
Zgadza się?