Wektory prostopadłe
Licealista: Bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie dlaczego. Muszę podać współrzędne punku E∊0X tak, aby
Wektor AE⊥Wektor BE Gdzie A=(154,1) B=(5,3)
26 lut 20:50
5-latek: czyli wspolrzedna yowa=0
warunek na prostopadlosc wektorow jaki jest ?
26 lut 20:53
Licealista: Tak
26 lut 20:55
Licealista: a*c+b*d=0
26 lut 21:11
Janek191:
E = ( x , 0)
więc
→
AE = [ x − 154, − 1]
→
BE = [ x − 5, − 3]
oraz iloczyn skalarny ma być równy 0, więc
( x − 154)*( x − 5) + (−1)*( − 3) = 0
26 lut 21:15
Mila:
E=(x,0)
AE→=[x−154,0−1]=[x−154,−1]
BE→=[x−5,0−3]=[x−5,−3]
AE→ o BE→=0⇔
(x−154)*(x−5)+(−1)*(−3)=0
x2−5x−154x+5*154+3=0
x2−159x+773=0
licz
26 lut 21:24
Licealista: Dziękuję bardzo 😀
26 lut 22:08