Funkcje kwadratowe
Delcik: Dane są funkcje kwadratowe f(x) = x
2 −2ax −c oraz g(x) = ax
2 −bx +c.
a.) Wyznacz wszystkie wartości parametrów a, b, c, wiedząc, że funkcja f ma
tylko jedno miejsce zerowe, natomiast funkcja g przyjmuje wartości dodatnie
wtedy i tylko wtedy, gdy x ∈ (−
∞ ; −1) U (3 ; +
∞ ).
b.) Rozwiąż równanie f(x) = g(x).
Jak rozwiązać a.)? Proszę o wskazówki
26 lut 20:30
Ajtek:
| | x1+x2 | |
Dla funkcji f Δ=0, dla funkcji g masz miejsca zerowe oraz xw= |
| , współczynniki a, |
| | 2 | |
b, c wyznacz z funkcji g.
26 lut 20:33
Delcik: no to z delty wychodzi mi 4a2 + 4c = 0 −−> 4(a2 +c) =0
co to jest xw?
26 lut 20:34
Ajtek:
iks wierzchołka
26 lut 20:35
Delcik: Nie mogę tego wzoru znaleźć w tablicach
−b/2a jedyne co mi na myśl przychodzi
26 lut 20:41
Janek191:
a) Δ = 4 a
2 − 4*1*(−c) = 4 a
2 + 4 c = 4*(a
2 + c) = 0 ⇔ c = − a
2
g(x) = a x
2 − b x + c
x
1 = − 1 x
2 = 3 a > 0
więc
g(−1) = 0 i g(3) = 0
a + b + c = 0 i 9 a − 3 b + c = 0
odejmujemy stronami
8 a − 4 b = 0
b = 2 a
więc
g(x) = a x
2 − 2a x − a
2
g( −1) = a + 2 a − a
2 = 3 a − a
2 = 0 ⇔ a*( 3 − a) = 0 ⇔ a = 3 lub a = 0
g(3) = 9 a − 6 a − a
2 = 3 a − a
2 = 0
b = 6
c = − 9
Odp. a = 3 , b = 0 , c = − 9
========================
spr.
f(x) = x
2 − 6 x + 9 = ( x − 3)
2 x = 3 − miejsce zerowe
g(x) = 3 x
2 − 6 x − 9 = 3*( x
2 − 2 x − 3) = 3*( x + 1)*(x − 3)
ok
26 lut 20:47
Ajtek:
Włącz myślenie
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
x1= |
| , x2== |
| |
| | 2a | | 2a | |
26 lut 20:48
Janek191:
Tam miało być b = 6
26 lut 20:48
Delcik: Janek, do wzoru na deltę podstawiłeś liczby z przedziału x ∈ (−∞ ; −1) U (3 ; +∞ )?
Dobrze rozumiem, że −1 i 3 są miejscami zerowymi, gdyż są na "pograniczu" przedziału (nie
zaliczają się do dodatnich)?
26 lut 20:56
Janek191:
f(x) = x2 −2 a x − c
więc
Δ = ( −2 a)2 − 4*1*(−c) = 4 a2 + 4 c = 0 , bo ma byc jedno miejsce zerowe
4*( a2 + c) = 0 ⇒ c = − a2
26 lut 21:01
Delcik: czemu dokładnie a nie może być równe zeru? bo to wtedy f. liniowa?
26 lut 21:10
Janek191:
Tak

g − funkcja liniowa
26 lut 21:12
Delcik: Dzięki

punkt b już sam rozwiązałem ^^ Dziękuję wam wszystkim ^^
26 lut 21:16