matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę rozwiązać równanie krok po kroku
mather:
1−cos(π−x)+sin((π+x)/2)=0
26 lut 20:29
Eta:
π
x
x
x
cos(π−x)= −cosx i sin(
+
)= cos
i 1+cosx=2cos
2
(
)
2
2
2
2
otrzymujemy równanie
x
1+cosx+cos
=0
2
x
x
2cos
2
(
)+cos
=0
2
2
.................... dokończ
27 lut 00:57