| 1 | ||
Wykaż, że jeżeli α, β, γ są kątami trójkąta, to sinα + sinβ + sinγ = 4 * cos | α * | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
cos | β * cos | γ. | ||
| 2 | 2 |
| α+β | α−β | |||
Dochodzę do postaci 2sin | * cos | + sinα*cosβ + cosα*sinβ i nie wiem co dalej. | ||
| 2 | 2 |
| α+β | α−β | α+β | α+β | |||||
sinα+sinβ+sin(α+β)=2sin( | )cos( | )+2sin( | )cos( | )= | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| α+β | α | β | γ | α | β | |||||||
=4sin( | )cos | cos | = 4cos | cos | cos | |||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| α+β | α+β | |||
Dlaczego sin(α+β) = 2sin | cos | ? W mojej książce wzór wygląda tak: | ||
| 2 | 2 |