matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodną w punkcie
Krystyna :
1
Oblicz pochodną funkcji f(x)=
w punkcie x=3
√
x
26 lut 19:44
Janek191:
1
f(x) =
= (
√
x
)
−1
= x
−0,5
√
x
więc f '(x) = −0,5 *x
−1,5
−0,5
−0,5
1
f '(3) = −0,5* 3
−1,5
=
=
= −
3
1,5
3
√
3
6
√
3
26 lut 19:49
Krystyna :
Wielkie dzięki.
26 lut 19:51
Janek191:
√
3
f '(3) = −
18
26 lut 20:00