Jak obliczyć wysokość o danej objętości
Olair:

Jaką wysokość powinien mieć ostrosłup o podstawie kwadratu aby jego objętość była równa
objętości narysowanego graniastosłupa o tej samej podstawie?
Proszę o rozpisanie
graniastosłup h=4, a=5
ostrosłup a=5 h=?
26 lut 19:28
Janek191:
h = 3*4 = 12
26 lut 19:30
Olair: a dla czego 3*4=12?
26 lut 19:31
26 lut 19:34
Olair: No tak w graniastosłupie objętość wyjdzie 100
a w ostrosłupie Pp 25, ale dalej nie wiem skąd wyjdzie 3 i 4, mógłbyś mi to rozpisać? Byłbym Ci
bardzo wdzięczny
26 lut 19:36
Janek191:
Pola podstaw są jednakowe, więc wysokość ostrosłupa musi być 3 razy większa od wysokości
graniastosłupa, aby objętości były jednakowe.
26 lut 19:40
5-latek: Skoro w ewzorze na objetosc ostroslupa jet U{1}[3} to wysokosc tego ostroslupa musi byc 3 razy
wieksza zeby objetosc byla taka sama
26 lut 19:41
Olair: Dobrze a jak mam to ująć w równaniu. Bo gdy nauczycielka spyta się mnie dlaczego 3 razy większa
to zrobię jedynie duże oczy i tyle
26 lut 19:41
Olair: Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak dla opornego?
26 lut 19:43
Janek191:
V
o = V
g
| 1 | |
| Pp *ho = Pp* hg / : Pp |
| 3 | |
h
o = 3 h
g = 3*4 = 12
==================
26 lut 19:45
Olair: Dziękuje, już wiem o co chodzi, nie potrzebnie podstawiałem pod Pp i H
26 lut 19:56
5-latek: A dlaczego niepotrzebnie
V
g= 25*4= 100j
3
26 lut 20:01