funkcja kwadratowa.
5-latek: Dla jakich liczb a∊C pierwiastki rownania (a−1)x
2−(a
2+1)x+a
2+a =0 sa liczbami calkowitymi
Δ= b
2−4ac
Δ= (−a
2−1)
2−4*(a−1)(a
2+a)
Δ= a
4+2a
2+1−4a
3+4a\= a
4−4a
3+2a
2+4a+1= (a
2−2a−1)
2
Teraz dla a≠1 beda dwa pierwiaski x
1 i x
2
Jednak mam troche problem dalej bo p{Δ|= |a
2−2a−1| czyli
| | a2+1−|a2−2a−1| | |
x1= |
| |
| | 2(a−1) | |
Jak teraz potraktowac ta wartosc bezwzgledna ?
26 lut 18:23
Adamm: rozbij na przypadki, a2−2a−1≥0 oraz a2−2a−1<0
26 lut 18:30
Adamm: | | 2a+2 | | 2 | |
dla a2−2a−1≥0 mamy x1= |
| =1+ |
| |
| | 2a−2 | | a−1 | |
teraz musi być a−1=±1 lub a−1=±2
i podobnie z drugim
26 lut 18:33
5-latek: Czesc
Adamm 
Pytam w kontekscie tego ze autor zadania potraktowal to jako a
2−2a−1
Jednak tutaj sie z nim nie zgadzam .
26 lut 18:37
Eta:
Witam

1/ dla a=1 −2x+2=0 x= 1 ∊C
dla a≠ 1
ze wzorów Viete
'a
| | a2+1 | | 2 | |
x1+x2= |
| = a+1+ |
| |
| | a−1 | | a−1 | |
| | a2+a | | 2 | |
x1*x2= |
| = a+2+ |
| |
| | a−1 | | a−1 | |
................... i działaj
26 lut 18:38
Eta:
Deltę sprawdzisz na koniec ..............
26 lut 18:39
Adamm: Cześć
26 lut 18:42
5-latek: Dobry wieczor
Eta
| | 2 | |
To oznacza ze |
| musi byc liczba calkowita a to bedzie dla a={−1,0 1 2 3} |
| | a−1 | |
Znowu po co ja sie tyle oliczylem ?
26 lut 18:42
5-latek: WidziszAdamm nic tylko plakac
26 lut 18:45
Adamm: a−1=±1 oraz a−1=±2 czyli
a=0 lub a=2 lub a=−1 lub a=3
26 lut 18:47
5-latek: Oczywiscie ze a=1 odpada (napisalem z rozpedu
26 lut 18:48
adam:
x = 0 , a = −1
x = −1 , a = 0
x = 3 , a = 2
x = 2 , a = 3
x = a , a ∊ C
26 lut 18:56