Udowodnij
Narker: logamb = loga (pierwiastek stopnia m z b)
26 lut 17:44
Adamm: weź liczbę m=2 oraz a=−2
nie jest to prawdą
26 lut 17:46
Jerzy:
| | logab | | 1 | |
= |
| = |
| logb = logab1/m = loga(pm{b}) |
| | logaam | | m | |
26 lut 17:47
Jerzy:
Liczba − 2 nie może być podstawą logarytmu
26 lut 17:47
Adamm: jeśli nie ma podanych warunków to można założyć że a, m, b∊ℛ
a skoro tak jest to nie jest to prawdą
26 lut 17:50
Jerzy:
Przy tego rodzaju zadaniach autorzy zadań często nie podają założeń.
( co jest oczywiście błędem )
26 lut 17:52