Zadanie z treścią
jacek0772: Witam.
Mam takie zadanie. Jak je ruszyć?
Jest dwóch pracowników firmy. Pracownik A ma stawkę miesięczną 2000, a pracownik B 3000 zł.
Każdy z nich otrzymuje 5% podwyżki co rok. Jaka będzie różnica w ich stawkach po 10 latach?
26 lut 17:18
Pytający:
3000*1,0510−2000*1,0510=1000*1,0510
26 lut 17:45
jacek0772: A czy można z wyjaśnieniem?
26 lut 17:51
Pytający:
A:
3000 − na początku
3000*105%=3000*1,05 − po roku
(3000*1,05)*1,05=3000*1,052 − po 2 latach
...
3000*1,0510 − po 10 latach
B analogicznie
26 lut 18:16
Mila:
| | 5 | | 5 | |
3000*(1+ |
| )10−2000*(1+ |
| )10= |
| | 100 | | 100 | |
=1000*(1,05)
10≈1628zł
26 lut 19:00
jacek0772: Dzięki, już kumam.
26 lut 19:35