matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz objętość walca
Ola:
W kulę o środku S i promieniu R wpisano walec. Przekrój osiowy walca jest prostokątem ABCD i kąt BSC = α. Oblicz objętość walca.
26 lut 17:14
Jerzy:
V = πr
2
H
1/2H
= tg(α/2)
R
r
= cos(α/2}
R
26 lut 17:18
Ola:
Dziękuję
26 lut 17:31