rach.praw.
geo ana: Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6} losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że iloczyn wylosowanych liczb jest nie
mniejszy
niż 18, jeśli wiadomo, że za pierwszym razem wylosowano liczbę parzystą.
26 lut 17:11
Jerzy:
Prawdopodobieństwo warunkowe:
Ile jest zdarzeń elementarnych ?
Jakie sprzyjają zdarzeniu A ?
Jakie zdarzeniu B ?
Jkie zdarzeniu A∩B ?
26 lut 17:14
geo ana: omega=6*5=30
A−iloczyn wylosowanych liczb jest > 18
[4,5][4,6][5,5][5,6][6,6]
A=5
B−wyl. l. parzystą
B=3
A*B−iloczyn wylosowanych liczb jest > 18 i wyl. l. parzystą
A*B=4
P(A|B)=4/3
?
26 lut 17:27
Jerzy:
Zdarzenia: (4,5) i (5,4) .. to dwa różne zdarzenia.
26 lut 17:29
Adamm: nie może być prawdopodobieństwo większe od 1
26 lut 17:29
geo ana: Nie wiem, gdzie błąd .
26 lut 17:31
Jerzy:
Masz żle wypisane zdarzenia A i B
26 lut 17:32
geo ana: Pomożesz?
26 lut 17:33
Adamm: to jest bardzo proste
wybieramy liczbę parzystą i potem dowolną
ile jest możliwości, a ile daje iloczyn większy lub równy 18?
26 lut 17:35
Jerzy:
A = (4,5) (5,4) (4,6) (6,4) (6,5) (5,6)
B = (2,1) (2,3) (2,4) (2,5) (2,6) (4,1) ...... wypisz wszystkie
A∩B = (4,5) (4,6) (6.4) (6,5)
26 lut 17:38
Adamm: prawda jest taka że prawdopodobieństwo warunkowe jest mało przydatne, i
o wiele lepiej jest myśleć o tym jak o zwykłym prawdopodobieństwie
26 lut 17:43
geo ana: albo tak:
omega=6*5=30
A−iloczyn wylosowanych liczb jest ≥ 18 i wyl. l. parzystą
[4,5][4,6][6,3][6,4][6,5]
A=5
P(A)=5/30=1/6
?
26 lut 18:01
26 lut 18:04
geo ana: Czemu moje jest źle?
26 lut 18:05
geo ana: Halo?
26 lut 18:34
geo ana: Czy to jest dobrze:
omega=6*5=30
A−iloczyn wylosowanych liczb jest ≥ 18 i wyl. l. parzystą
[4,5][4,6][6,3][6,4][6,5]
A=5
P(A)=5/30=1/6
?
26 lut 19:11
'Leszek: @ geo ana , zrob tabelke szesc kolumn i szesc wierszy , w powstale kwadraty
wpisz iloczyny otrzymanych wynikow.
Wszystkich wypelnionych kwadratow bedzie ( bez powtorzen ) 30,
czyli | Ω |= 30
B − zdarzenie , ze pierwszy wynik jest liczba parzysta ( np. wybierasz pierwsze wyniki
z wiersza ) | B | = 15
A ∩ B , zdarzenie ,ze iloczyn ≥ 18 i pierwszy liczba jest parzysta
| A ∩ B | = 5
| | P(A∩B) | |
nastepnie liczysz prawdopodobienstwo P(A|B) = |
| = 1/3 |
| | P(B) | |
26 lut 19:19