Grupy i ciała
Omikron: W zbiorze wszystkich dodatnich liczb wymiernych określamy działanie dwuargumentowe o wzorem
Sprawdź, czy działanie o:
a) jest łączne
b) jest przemienne
c) ma element neutralny
Z a i b problemu nie mam.
W c rozwiązywałem tak:
Jeżeli x o e = x to e jest elementem neutralnym
x
2+2xe+e
2=x
2e
e
2+(2x−x
2)e+x
2=0
Liczę deltę i miejsca zerowe, wychodzi e zależne od x. Czy mogę stwierdzić, że element
neutralny nie istnieje, bo nie ma stałej wartości?
26 lut 16:52
Pytający: Δ=x3(x−4), więc dla x∊(0,4) nie ma rozwiązania (nie istnieje element neutralny).
Stwierdzenie, że element neutralny nie istnieje, bo nie ma stałej wartości jak dla mnie jest
ok, acz podałbym dla pewności przykład w postaci dwóch różnych wartości e dla dwóch różnych
x−ów.
26 lut 17:18
Omikron: Ok, dziękuję bardzo
26 lut 17:22