Geometria analityczna
goopeq: 3.120.
Przekształcenie P jest określone wzorem P((x,y))=(y+2,−x+1), gdzie x i y∊R.
a) Wykaż, że przekształcenie P jest izometrią.
b) Wyznacz równanie obrazu okręgu o: x2+y2−4x+6y+12=0 w przekształceniu P.
26 lut 16:38
janek191:
a)
Np.
A = ( 0, 0) B = ( 1,1)
A ' = ( 2, 1) B ' = ( 3, 0)
więc
I AB I = √2
i
I A'B' I = √12 + (−1)2 = √2
zatem I A'B' I = I AB I
Można to zrobić ogólnie dla dwóch dowolnych punktów A i B.
b)
( y + 2)2 + ( − x + 1)2 − 4*( y + 2) + 6*( − x + 1) + 12 = 0
y2 + 4 y + 4 + 1 − 2 x + x2 − 4 y − 8 − 6 x + 6 + 12 = 0
x2 + y2 − 8 x + 19 = 0
==================
26 lut 19:10
Mila:
a)
A=(a,b)
B=(c,d)
|AB|=√(c−a)2+(d−b)2
A'=(b+2, −a+1)
B'=(d+2,−c+1)
|A'B'|=√(d+2−b−2)2+(−c+1+a−1)2=√d−b)2+(a−c)2=|AB|
Przekształcenie jest izometrią
26 lut 19:17