pole obszaru ograniczonego prostymi
xyz: Oblicz pole obszaru ograniczonego prostymi:
y= 11+x2 , y=0
Znam schemat obliczania pola obszaru ograniczonego prostymi, lecz w tym przypadku nie jestem w
stanie tego logicznie pojąć. Proste się nie przecinają, więc jak obliczyć pole obszaru między
nimi? Przecież może być nieskończenie wielkie...(?)
26 lut 16:35
fermat_euler: | | 1 | |
Funkcja jest symetryczna względem osi OX. Zatem oblicz taką całkę ∫ |
| dx w granicach |
| | 1+x2 | |
od 0 do nieskończoności a na koniec podwój wynik tej całki i otrzymasz rozwiązanie.
26 lut 18:17
janek191:

Wykres funkcji jest symetryczny względem osi OY.
26 lut 19:00
'Leszek: | | dx | |
Pole P =2* ∫ |
| = [ arctg x ] ( od 0 do ∞ ) = 2*π/2 = π |
| | 1+x2 | |
26 lut 19:05