rozkład na ułamki proste
janusz123: jak rozłożyć na ułamki proste kiedy w mianowniku mamy:
2s2+14s+20
26 lut 16:21
Jerzy:
Do całki ?
26 lut 16:23
Jerzy:
| | 7 | | 49 | | 7 | | 9 | |
=2[(x + |
| )2 − |
| + 10] = 2[(x + |
| )2 − |
| ] |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
26 lut 16:25
janusz123: chodzi mi że po obliczeniu Δ wychodzi 2(x+2)(x+5) i jak rozłożyć to na ułamki proste, tzn. czy
będzie :
26 lut 16:31
Jerzy:
| | 1 | | A | | B | |
= |
| ∫( |
| + |
| )dx |
| | 2 | | x+2 | | x+5 | |
26 lut 16:33
janusz123: dzięki
26 lut 16:35