wykaz, że iloczyn podanych wyrażeń jest równy 4√6−8
Kamila: x=√33−12√6−√7−2√6
y=log√281 * log916
z=log622+log63*log612
p=sin18o*sin54o
uzasadnij, że x*y*z*p=4√6−8
26 lut 15:38
Adamm: log622+log63*log612=log622+log63(log63+2log62)=
=(log62+log63)2=1
resztę podobnie wystarczy obliczyć
26 lut 15:44
Adamm: tak poza tym, iloczyn jest równy √6−2
26 lut 15:51
Kamila: czy to możliwe, jeśli treść zadania nakazuje wykazać, że iloczyn ten jest równy 4(√6−2) ?
26 lut 16:02
Adamm: oczywiście że tak
26 lut 16:03
Eta:
Z obliczeń : x=
√6−2 , y=4 , z=1 , p=1
to x*y*z*p= 4
√6−8
jest ok
26 lut 16:03
Adamm: p=1/4
26 lut 16:04
Eta:
Racja
26 lut 16:06
Adamm: jak p może być równe 1 skoro −1≤sinx≤1 Eta?
sinx*siny=1 tylko jeśli sinx=1 oraz siny=1 lub sinx=−1 oraz sinx=−1
26 lut 16:07
Eta:
Spoko, spoko ........ nie ......................................
26 lut 16:08
Eta:
Idę na spacer
26 lut 16:10
Adamm:
26 lut 16:11
Kamila: wiec wychodzi mi √6−2=4√6−8 i jest to sprzeczne, zatem czy to mozliwe? ze nie da się tego
wykazać?
26 lut 16:24