wysokosci trojkata
Kamila: Sprawdz, czy istnieć trójkąt o wysokościach: √5 , 1 , (√5+1)
26 lut 15:09
tyokke: dowolny bok trójkąta ma mniejszą długość od sumy dwóch pozostałych.
√5<1+√5+1
√5<√5+2
26 lut 15:15
Adamm: |b−c|<a<b+c
| | a*ha | | a*ha | | a*ha | | a*ha | |
| |
| − |
| |<a< |
| + |
| |
| | hb | | hc | | hb | | hc | |
|h
ah
c−h
ah
b|<h
bh
c<h
ah
c+h
ah
b
podstawiamy h
a=1, h
b=
√5, h
c=
√5+1
|
√5+1−
√5|<
√5(
√5+1)<
√5+1+
√5
1<5+
√5<2
√5+1
nierówność 5+
√5<2
√5+1 jest sprzeczna, nie może istnieć taki trójkąt
26 lut 15:18
Kamila: Ale tu jest mowa o wysokościach, a nie bokach, czy można więc zastosować tu tę metodę?
26 lut 15:19
Kamila: Dziękuję bardzo!
Czyli ta nierówność ( |b−c|<a<b+c ) musi być zawsze spełniona w każdym trójkącie, tak?
I czy mogłabym prosić o wytłumaczenie, wjaki sposób wyznacza się te długości boków na podstawie
długości i wysokości innego boku?
26 lut 15:27
tyokke: Sorry, źle przeczytałem, byłem pewien że to boki
26 lut 15:27
Adamm: musi być spełniona, jest ona równoważna temu co napisał
tyokke
jeśli chodzi o długości boków względem wysokości i innego boku to
| | 1 | |
skorzystałem z wzoru na pole trójkąta, P= |
| a*h |
| | 2 | |
26 lut 15:28