matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
bhzjnjz
nahh:
Oblicz
√
2−
√
2
√
√
2
−1
(niewyraźnie widać, pod drugim pierwiastkiem są tylko dwójki)
26 lut 15:06
Adamm:
2−
√
2
=(2−
√
2
)(
√
2
+1)=2
√
2
−2+2−
√
2
=
√
2
√
2
−1
√
2−
√
2
=
√
√
2
=
4
√
2
√
√
2
−1
26 lut 15:09
yht:
√
2−
√
2
√
2−
√
2
*
√
√
2
+1
=
=
√
√
2
−1
√
√
2
−1
*
√
√
2
+1
√
(2−
√
2
)*(
√
2
+1)
√
2
√
2
+2−
√
4
−
√
2
=
=
√
(
√
2
−1)*(
√
2
+1)
√
√
4
+
√
2
−
√
2
−1
√
2
√
2
+2−2−
√
2
√
√
2
=
=
=
√
2+
√
2
−
√
2
−1
√
2−1
√
√
2
=
=
√
√
2
=
4
√
2
= 2
1/4
1
26 lut 15:15