Naszkicuj prostą w oparciu o interpretację współczynników a i b
pomocy :( : Cześć, mam jutro kartkówkę z funkcji liniowej i będzie na niej tego typu zadanie:
Naszkicuj prostą w oparciu o interpretację współczynników a i b.
Mam z tym problem.
y= x+5
wiem,że oy: (0,5)
czy a = 1? i jak to zaznaczyć na osi

albo jeżeli mam y= −4/3 x+2 to oy: (0,2)
a = −4/3 (y/x) i jeżeli mam zaznaczony punkt (0,2) to od tego punktu jadę o −4 w dół na osi
y i
o 3 w prawo na osi x czy nie od tego punktu ? help
26 lut 14:48
Jerzy:
Aby narysować prostą wystarcy znać dwa punkty:
Punkt przecięcia z osią OY A(0,y) y = 0 + 5 ⇔ y = 5
Punkt przciecia z osia OX B(x,0) 0 = x + 5 ⇔ x = −5
26 lut 14:51
prosta:
tak, od tego punktu 4 jedn. w dół i 3 w prawo (funkcja jest malejąsca)
26 lut 16:28
prosta:
a=1 stąd 1 jedn.w górę i jedna w prawo
26 lut 16:29
pomocy :( : Dziękuję Wam bardzo
26 lut 22:05