krótkie pytanie
blablabla: Określ wzajemne położenie prostej l i okręgu o, jeśli;
o: x2+y2+8x−2y+13=0; l: y=x
x2 + y2 + 8x − 2y + 13 = 0
(x2 + 8x + 16) − 16 + (y2 − 2y + 1) − 1 + 13 = 0
(x + 4)2 + (y − 1)2 = 4
S = (−4, 1)
r = 2
Liczę odległość prostej y = x od środka okręgu: −x + y = 0
|(−1) * (−4) + 1 * 1 + 0| |4 + 1|
d =
=
=
√(−1)2 + 12 √2
5 √2 5√2
*
=
√2 √2 2
d > r
mam pytanie, z jakiego wzoru liczymy to d ?
26 lut 13:38
Jerzy:
Prościej : podstaw za y zmienną x do równania okręgu i policz ile jest rozwiazań.
26 lut 13:40