Długość cięciwy na okręgu - trójkąt wpisany
Pytuś:

W jaki sposób obliczyć długość cięciwy ab? Trójkąt jest równoramienny. W poprzednich
przykładach dzieliłem trójkąt na pół i wychodził wtedy trójkąt prostokątny, w tym przypadku po
podzieleniu i tak wyjdzie trójkąt równoramienny. Co mogę tu zrobić?
26 lut 13:18
janek191:
Z tw. kosinusów
26 lut 13:20
26 lut 13:21
Pytuś: Boże.. dlaczego podstawa jest dla mnie znacznie trudniejsza niż rozszerzenie? Dokładnie czego z
tablic matematycznych mogę tu użyć?
26 lut 13:21
Jerzy:
26 lut 13:23
janek191:
Jeżeli α = 90o. to stosuj Tw. Pitagorasa,
26 lut 13:24
adam:
72+72=(x/2)2
x=14√2
26 lut 14:21
adam: poprawka
72+72=x2
x=7√2
26 lut 14:23
Jerzy:
| | √2 | |
x = 14*sin450 = 14* |
| = 7√2 |
| | 2 | |
26 lut 14:27
Adamm: tak właściwie to twierdzenie Cosinusów można traktować jako uogólnienie twierdzenia
Pitagorasa
26 lut 14:28