rachunek prawdopodobieństwa
slawa: Zdarzenie losowe A,B są zawarte w Ω oraz liczby: P(AsumaB), P(A),P(B), P(AiloczynB)
tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny o ilorazie q≠0.
Wykaż, że jest to ciąg stały.
26 lut 13:18
Alky: Nie rozumiem. Mamy wykazać,że ciag jest stały, ale.ciag geometryczny jest staly dla q=,0 a z
założenia q≠0
27 lut 14:15
Eta:
Ciąg geometryczny jest stały dla q=1
arytmetyczny jest stały dla r=0
27 lut 18:13
Eta:
Ojjj
Alky 
czy to zmęczenie "materiału" ?
Łap ...
27 lut 18:15
Alky: ... Nie było tematu

Dzięki
Eta chyba się przyda
27 lut 18:45
Alky: Mógłby ktoś to swoją drogą rozwiązać, bo coś kombinuje, ale moje rozumowanie chyba jest troche
kalekie ...
27 lut 19:31
Eta:

A=B
P(AUB)=P(A), P(A) , P(B)=P(A) , P(A∩B)=P(A)
P(A), P(A), P(A) , P(A) to q=1
27 lut 19:44
Alky: No tak, to widać od razu, że A=B, ale nie trzeba tego w jakiś sposób dowieść ?
27 lut 20:13
Adamm: ta omega w kącie
27 lut 20:18
Adamm: P(A∪B)=P(A∪B)
P(A)=P(A∪B)*q
P(B)=P(A∪B)*q2
P(A∩B)=P(A∪B)*q3
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
P(A∪B)=P(A∪B)*q+P(A∪B)*q2−P(A∪B)*q3
0=q3−q2−q+1
0=q2(q−1)−(q−1)
0=(q−1)2(q+1)
q=1 lub q=−1
oczywiście q=−1 odpada jako że prawdopodobieństwo nie może być ujemne
27 lut 20:25
Adamm: założyłem że P(A∪B)≠0, ale gdyby P(A∪B)=0 to byłby to również ciąg stały
27 lut 20:33
Alky: Okej okej, jasne. Podobnie próbowałem, tylko na początku zastosowałem wzór którego używasz w 5
wierszu i potem coś schrzaniłem. Wielkie dzieki Adamm. Tobie również Eta .
Oczywiscie widać, że te zbiory się pokrywają, ale właśnie ten dowód nie doprowadził mnie do
niczego mądrego.
27 lut 20:39
Mila:
27 lut 21:13